Kem remaja ceria 08 an-nida’&kiblah

Thursday, June 25, 2009

Alumni kiblah bukan setakat berperanan membantu sekolah kiblah&pelajarnye,bahkan turut berperanan dlm masyrakat dgn mengadakan kem-kem motivasi serta ape2 yg berkaitan dgn pembangunan modal insan,antara yg telah di jayakan adalah kem remaja ceria,anjuran persatuan kebajikan an-nida’ Malaysia dan kiblah.

Kem ni telah di adakan pd 27-29mei 2008,bersempena dgn cuti sekolah. Ni adadlah program julung-julung kali nye kita dgn kerjasama an-nida’ dalam menganjurkan program kem motivasi sebegini. Km motivasi remaja ceria ni di adakan di KIBLAH ECO RESORT, KG. LIMAU MANIS, BANGI, sebuah tempat yg boleh la di katakan sesuai utk melakukan program-program sebegini.

Bg urusan promosi srta pendaftaran telah di uruskan oleh pihak an-nida’,dari pihak kiblah pula kita menyediakan tenaga kerja, fasililator , modul dan tempat. Alhamdulillah utk 1st program ni kita Berjaya mendapat peserta lebih kurang dalam 50orng jika tak silap, merka sume bukanlah pelajar kiblah. Mereka ni dtng dari pelbagai lapisan serta background. Rata-ratanye di hantar oelh ibu bapa ke kem bg satu tujuan, utk mengubah anak mereka kea rah yg lebih baik, dan itu lah antara amanah yg agak mencabar bg fasililator kami. Namun insyaallah, kita berusaha, ALLAH yg menentukan, semoga ALLAH memberi hidayah kepada mereka dan kita.

Antara pengisian nye adalah ceramah, yg di sampaikan oleh penceramah jemputan, us.fadlan osman dari UKM menyampaikan ceramah brtajuk “who am i?” ,us.izhar kasim juga dari UKM, dgn tajuk “mari berakhlaq seperti Nabi”, dan us.jaafar, kuliah subuh bertajuk “cabaran remaja masa kini”. Rata-ratanye program kita adalah bercorakkan santai&enjoy. Mereka juga ada gerakerja dalam kumpulan yg di uruskan oleh fasi masing-masing. Setiap lepas subuh&magrib, mereka akan masuk ke kumpulan masing-masing utk tilawah al-quran dgn tunjuk ajar fasi, bahkan mereka di minta hafaz beberapa surah lazim utk pertandingan hafazan pd penghujung program. Pd sebelah malam ke-2, kita ada tayangan video sifat solat nabi, teori&praktikal bg menunujukkan pada mereka cara solat. Antara program yg mendapat sambutan adalah pertandungan memasak antara kumpulan, (bayangkan la,rata-rata mereka ni tak biase memasak, kami AJK memperjudikan nyawa sendiri utk menghakimi masakan setia kumpulan), explorace,setiap checkpoint ni ade tugasan yg mereka kena selesaikan, serta pertandingan debat antara kumpulan,macam-macam la yg mereka ni merapu, tp tetap menarik.

Alhamdulillah, dalam masa 3hari ni, sedikit perubahan boleh di lihat, ukhwah sesame merena dan fasi bertaut, hatta minta alamat frenster,my spase dgn facebook fasi,sbb nak add, agar dapat selalu keep in touch. Walaupun sekejap, namun keriangan jelas terpapar di wajah peserta.

Bagi pihak AJK&fasi,walaupun kami agak penat ,dgn tenaga kerja yg sedikit, namun masing-masing amat berpuas hati, terima kasih kpd korang sume, hanya ALLAH yg dapat membalas amal baik kalian. Buat pihak an-nida,pak din,terima kasih kerna mmberi kami peluang utk menjayakan kem ni, buat pihak sek,u.zahar,u.die srta mereka yg telah terlibat secara langsung atau ta, terima kasih byk-byk di ucapkan, semoga ALLAH memberikan ganjaran yg besar kpd kalian sume.

0 comments:

Post a Comment

Kepada sesiapa yangg ingin post apa-apa artikel, video atau sebarang komen, sila email atau sms kepada sya_i_zz@yahoo.com(012-9432204) atau kepada saudara akmal syahid_akmal@yahoo.com(012-3218987) dan amirul mukminin amer_ktb@yahoo.com (013-2845128)..

Aktiviti Alumni Pada Tahun 2008